miercuri, 15 mai 2013

Luthelo la "Glasul Hunedoarei"- 15.05.2013

Din ingrediente naturale, uleiuri şi plante diferite sau lapte matern, o tânără hunedoreancă face săpunuri. Este vorba despre Loredana Kashovits, o tânără din Deva, care de trei ani şi-a creat un mic business din fabricarea săpunurilor naturale, realizate manual.  

In urmă cu trei ani, Loredana Kaschovits experimenta pentru prima dată cum se face un săpun. Din dorinţa de a crea un produs natural şi de a găsi o alternativa sanatoasa la detergentii cu chimicale, pentru dermatita atopica suferea fiul său.

 Loredana a vrut să facă tot posibilul să creeze un săpun sănătos. Era convinsă că doar dacă îl realizează singură va avea o certitudine că nu dăunează sănătăţii pielii şi că este sută la sută natural. Aşa s-a pus femeia pe treabă, iar după aceşti ani de muncă şi pasiune puşi în practică, a reuşit să-şi creeze şi o mică afacere, pe care o gestionează singură. Realizează produse naturale, le vinde sau merge la târguri, aşa se arată a fi o zi din viaţa Loredanei. A creat de-a lungul anilor sute de săpunuri, din extracte de plante, chiar si din lapte matern, castilla, aromate sau hipoalergenice pe care le-a făcut într-un "atelier cochet”, cum îşi numeşte tânăra laboratorul. Deşi şi-a început „cariera” prin a face săpunuri, în momentul de faţă Loredana s-a specializat şi pe realizarea deodorantelor, cremelor, balsamurilor de buze, parfumurilor sau a uleiurilor de plajă, toate făcute manual, din ingrediente pure si  naturale. 

Produse marca „Luthelo”

Toate produsele pe care Loredana le realizează se află în magazine, pe blogul său şi în magazinul virtual www.luthelo.ro, sub marca “Luthelo”. „Numele brandului este o combinaţie a primelor silabe a numelui meu şi a copiilor mei. Totodată, pentru a răspunde în primul rând nevoilor mele, familiei ori a prietenilor, am mai făcut ulei de corp, deodorant sub formă de cremă sau stick, emulsii pentru faţă, parfum solid botanic, balsam de buze, sare de baie, demachiant dar şi ulei de protecţie solară. Toate acestea sunt naturale, unele ingrediente din compoziţie fiind însoţite şi de certificare BIO”, a adăugat deveanca. 

Metode de preparare 

Tânăra povesteşte că există mai multe metode de realizare a săpunurilor handmade, şi anume din grăsimi animale sau vegetale, la cald sau la rece. Cu toate acestea, săpunăreasa a optat pentru cea din urmă, deoarece săpunurile sunt mai aspectuoase. „Prin folosirea grăsimilor vegetale şi prin metoda la rece, unturile şi uleiurile îşi păstrează proprietăţile, săpunurile fiind emoliente, fine, fără bule de aer. Pe lângă faptul că sunt naturale, produsele mele sunt mai mult instrumente de curăţare a pielii”, a menţionat hunedoreanca. 

Produse naturale realizate într-o cameră

Atelierul de lucru al tinerei este mic, cochet şi foarte practic. Deşi Loredana nu are un spaţiu de desfăşurarea foarte mare, camera în care realizează produsele naturale este dotată cu toate aparatele, instrumentele şi formele necesare. „Când vine vorba de atelierul unei săpunărese, răutăcioşii creionează imaginea unei bucătării insalubre, alţii văd acest loc ca un bârlog al vrăjitoarelor. Cu toate acestea atelierul meu este o cameră, unde am acces la apă, ventilaţie, lumină, frigider, sursă de caldură şi am toate ingredientele şi instrumentele la îndemână. Locul în care lucrez este mic şi cochet, aerisit, luminos şi înmiresmat”, povesteşte râzând Loredana.  

Săpun din lapte matern

Unul dintre săpunurile mai deosebite pe care le-a realizat Loredana Kashovits este cel din lapte matern şi săpunul negru (Noir). Primul dintre acestea a fost creat pentru o mămică, deoarece respectiva a vrut să-şi depoziteze excesul de lapte matern pe care-l avea într-un săpun pentru copilul său. „Am decis să ofer posibilitatea personalizării săpunurilor, folosind cele mai potrivite ingrediente pentru fiecare. Un astfel de săpun este cel din lapte matern, acesta fiind realizat pentru o mămică. Din ce ştiu eu, în România nimeni nu a declarat că ar fi făcut un asemenea săpun. Totodată, oamenii trebuie să ştie că soda caustică este un ingredient esenţial în realizarea unui săpun. Cu toate acestea, combinaţia dintre sodă şi grăsimile vegetale declanşează o reacţie chimică numită saponificare, care face ca soda să dispară cu totul”, a încheiat Loredana Kaschovits. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Cartea de vizita sa-ti fie bunul simt.
Nu agreez comentariile rautacioase. Acestea vor fi eliminate automat.

Postari similare

Related Posts with Thumbnails