vineri, 31 mai 2013

Ulei esential de Lavanda

Asa cum am promis acum ceva vreme, de astazi voi incepe un ciclu de prezentare al unora dintre cele mai des folosite ingrediente in cosmeticele naturale.

Mi se pare foarte important ca fiecare dintre noi sa stim ce punem pe pielea noastra inainte de o face; care sunt beneficiile si care sunt riscurile folosirii acestora.

Pentru ca, industria cosmetica ne-a invatat cu produsele parfumate, un loc important in lista ingredientelor despre care vom vorbi sunt uleiurile esentiale.

Una dintre cele mai cautate si prin urmare folosite arome din produsele mele cosmetice este lavanda.

Uleiul esential de lavanda, este obtinut prin distilarea florilor iar in functie de zona de culegere, puteti gasi ulei de lavanda de Provence, de Spania si Bulgaria.


Un mic detaliu legal: 

Pentru facila recunoastere a ingredientelor unui produs cosmetic indiferent de nationalitate cititorului de eticheta exista un nomenclator international al ingredientelor, INCI, iar potrivit acestuia numele uleiului esential de lavanda este Lavandula Angustifolia.

Efectele uleiului de lavanda sunt din cele mai variate:

Reglarea sistemului nervos
Calmant, sedativ, antidepresiv,
Antispastic, relaxant muscular
Antiseptic,
Calmarea nervilor de la nivelul inimii, hipotensiune,
Vindecare si regenerare a pielii,
Analgezic


In ceea ce priveste ingrijirea pielii, calitatile sale sunt cunoscute din vremuri stravechi fiind folosit pentru efectul antiseptic si antifungic.


Acesta este indicat in:
Afectiuni infectioase ale pielii, acnee alergica sau cicatrici, acnee rozacee, psoriazis, prurit, eczeme
Rani, arsuri, muscaturi de insecte, vergeturi
Insomnie si tulburari de somn, spasme, iritabilitate, anxietate, stare depresiva, stres
Crampe musculare, spasme și spasme musculare
Reumatism

Astfel, un sapun natural cu ulei esential de lavanda, pe langa calitatile hidratante ale bazei sale, va aveau un puternic efect cicatrizant la nivelul pielii, oxidant si nu in ultimul rand calmant.
Eu am folosit lavanda atat in sapunurile pentru adulti (Dreamcatcher, Neptun, Jamaica, Noir, Samurai) cat si in cele pentru copii (Yukai Kito), sapunuri pe care le gasiti in magazinul Luthelo.
  



Un alt produs Luthelo cu ulei esential de lavanda este Uleiul de masaj Dreamcatcher. In cazul acestuia, efectele merg de la calmarea insomniilor si a starilor de agitatie, la reducerea durerilor musculare si reumatice pana la vindecarea ranilor si chiar a ciupercii piciorului
Am reusit ca acest ulei de masaj sa fie pe cat de simplu pe atat de eficient. Contine doar ulei de samburi de struguri si catina purtand amprenta de ulei esential de lavanda. Acest ulei de masaj  intra foarte repede in piele, nu pateaza si induce o stare de calm, alungand starile de anxietate si depresie.



Si daca va doriti o baie placuta relaxanta si benefica puteti oricand sa va faceti niste saruri de baie naturale din ce aveti la indemana in casa. De ce aveti nevoie?


  • sare grunjoasa neiodata 100 gr
  • argila violet(sau roz daca nu aveti la indemana) cca 2-3 grame
  • ulei vegetal(masline, samburi struguri, migdale- la alegere) - maxim o lingura
  • ulei esential de lavanda cca 30 picaturi.

Se amesteca totul pe rand, in ordinea insirata mai sus. La dus dupa sapunire, se ia in mana si se maseaza pielea cu sarea de mai sus. Are efect exfoliant datorita sarii, efect calmant si regenerator datorita uleiul esential de lavanda si hidratant datorita uleiului vegetal pe care l-ati ales. 
Dupa ce ati masat toata pielea, clatiti DOAR cu apa fara sapun. Piele exfoliata, hidratata si parfumata in mod natural. Mrrrrrrrrrr! sau Somn usor! ;)


In ceea ce privesc contraindicatiile in cazul acestui ulei nu veti gasi dar recomandarea mea este aceeasi ca pentru orice ulei esential. 

Inainte de a folosi uleiul in stare naturala, in ulei de corp sau saruri de baie, testati pe zona sensibila a mainii cu 24-48 de ore ( in functie de cat de alergici va stiti) inainte de folosirea pe suprafete mari ale corpului. 
Nu folositi ulei de corp sau sare de baie cu uleiuri esentiale in cazul copiilor pana in 3 ani data fiind incidenta mare a alegiilor si a sensibilitatii pielii acestora. 

In speranta ca veti gasi informatia utila, ne citim peste o saptamana cu urmatorul ingredient!  :)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Cartea de vizita sa-ti fie bunul simt.
Nu agreez comentariile rautacioase. Acestea vor fi eliminate automat.

Postari similare

Related Posts with Thumbnails