joi, 9 ianuarie 2014

Antibacterienele sunt necesare? Dar sanatoase?

Discutand despre pericolele pe care le aducem in viata noastra cotidiana din dorinta de a fi curati si sanatosi un loc fruntas il ocupa produsele antibacteriene de uz casnic.
Sapunuri, geluri, detergeti chiar si apa de gura continand substante antibacteriene au invadat piata speculand frica oamenilor de germeni, bacterii ori boala, in vreme ce, reclamele se joaca cu tema parintilor privind siguranta si sanatatea copiilor.
Intrebarea fireasca ce ar trebui sa apara in mintea oricui este: "Sunt produsele antibacteriene atat de necesare si mai ales sunt atat de sanatoase pentru noi?"
Inainte sa golim rafturile ne-am oprit vreun moment intrebandu-ne daca folosirea lor aduce doar beneficii ori daca nu cumva exista o latura ascunsa a problemei care nefiind complet cunoscuta a fost deliberat ascunsa?


Din punctul de vedere al multor cercetatori, sapunurile cu efect antibacterian si alte produse de curatare de acest gen nu sunt necesare, mai mult, nu sunt o alegere sanatoasa.

Multe persoane aleg produse antibacteriene si de curatare deoarece publicitatea sugereaza faptul ca utilizarea lor va ajuta familia sa fie protejata de boli in general si in particular de gripe si raceli.
Dar racelile si gripele sunt cauzate de virusi asupra carora produsele antibacteriene nu au niciun efect.
Pe de alta parte, nu toate bacteriile sunt nocive, organismul nostru foloseste bacteriile in diverse faze ale digestie si in lupta contra altor bacterii care sunt cu adevarat nocive.

Adevarul este ca ele sunt un "rau necesar" iar noi trebuie sa traim cu ele asa cum am facut-o din totdeauna. O igiena normala, nu excesiva, o alimentatie sanatoasa, un nivel controlat al factorilor de oboseala si stres vor tine bacteriile de parte buna a baricadei. Doar un dezechilibru va face ca aceastea sa devina agresive cu corpul nostru.

Iata cateva dintre motivele pentru care expertii NU recomanda produse antibacteriene pentru uz casnic.

In afara faptului ca sunt inutile, folosindu-le suntem expusi la substante extrem de toxice pentru organism. Cele doua substante chimice cel mai frecvent utilizate in sapunuri sunt triclosan si chloroxylenol( sau PCMX).

Triclosanul, o substanta chimica cu o larga utilizare, este un derivat al ierbicidului 2.4 D. Despre aceasta exista suspiciunea ca ar fi o imuno-toxina responsabila de intoxicatii la nivelul pielii sau a cailor respiratorii. Acesta creeaza un produs secundar, o dioxina cancerigena.
Triclosanul se regaseste in lista de ingrediente a unor paste de dinti, deodorante, sapunuri, ape de gura.

Si asupra chloroxylenolului planeaza suspiciune ca ar fi imuno-toxina responsabila de intoxicatii la nivelul pielii, aparatului respirator dar si la nivelul ficatului si al tractului digestiv.

O alte temere care planeaza asupra acestor substante antibacteriene este aceea ca utilizarea lor la o scara tot mai larga va duce la dezvoltarea unei rezistente a tuturor bacteriilor ce nu vor mai putea fi omorate decat cu substante chimice tot mai puternice si tot mai agresive cu noi si cu mediul inconjurator.

 Majoritatea specialistilor recomanda utilizarea produselor de igiena pe baza de substante antibacteriene doar ocazional, chiar renuntarea totala la acestea. Pentru pastrarea unei igiene riguroase este suficienta folosirea sapunurilor si detergentilor conventionali si respectarea regulilor elementare de igiena: folosirea sapunului sub jet de apa timp de minim 15 secunde, dupa folosirea toaletei, inainte de a prepara mancarea sau de a ne aseza la masa.

In concluzie, antibacterienele nu sunt bune pentru noi, pentru copii nostri si nici pentru mediul inconjurator. Putem si trebuie sa traim fara ele pentru a nu fi fortati sa ajungem sa traim intr-un mediu ars de chimicale, suferind de boli rezistente la antibiotice, suferind de boli digestive, inchisi in bule etanse de plastic ce vor fi singurele bariere intre noi si super-bacteriile creeate chiar de noi.

3 comentarii:

  1. parca si dumeavoastra produceati un sapun asa zis antibacterian?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Exista o mare diferenta intre un produs natural cu efect antibacterian si unul care e nociv si naste compromisuri. Exista uleiuri esentiale care au rol antibacterian, antifungic, antiviral. Exista pudre care au efefect chiar antistreptococic( vorbesc de studii de laborator). Exista uleiuri cu spectru larg care a avut efect chiar impotriva virusului Papiloma. Nu e nevoie sa folosim produse pline de chimicale, cand avem la indemana alternative naturale si eficiente.

      Inca am acel sapun. Se numara printre preferatele mele, iar colorantul este o substanta care a fost folosita de zeci de ani direct pe mucoase cu efect eficient.

      nb: ador Anonimii. Nu trebuie sa ii saluti, sa le oferi flori, sa le zambesti...pentru ca nu exista...decat pentru a lasa mesaje de multe ori intrigante, rautacioase pe unde apuca. Asa sunt ei, anxiosi, rautaciosi si lipsiti de curajul de a lasa sau lansa intrebari din nume propriu. Tin sa va multumesc totusi pentru ca ma urmariti cu atata interes. Ati facut progrese fata de celelalte comentarii pe care nu mi permis sa le fac publice.

      Ștergere
    2. Este o mare diferenta intre o substanta chimica care distruge nu doar bacteriile, dar si tot ceea ce inconjoara, o substanta care se depune si se manifesta o lunga perioada de timp si un sapun traditional sau o chiar un ingredient natural ce are efect antibacterian pe termen limitat de timp fara a afecta mediul inconjurator.
      In plus, asa cum abuzul de antibiotice duce la virusi rezistenti la antibiotice si abuzul antibacterienelor va duce la dezvoltarea unor noi specii de super bacterii rezistente care vor fi mai agresive si mai greu de combatut.

      Ștergere

Cartea de vizita sa-ti fie bunul simt.
Nu agreez comentariile rautacioase. Acestea vor fi eliminate automat.

Postari similare

Related Posts with Thumbnails