luni, 13 ianuarie 2014

DIY detergent natural super simplu pentru masina de spalat

Pentru ca vreau sa ma iubiti forever, ma tin de cuvant si vin cu reteta pentru detergent de rufe pentru masina de spalat super simplu ... de fapt doua retete.

Ingredientele pe care urmeaza sa le insir sunt mai la indemana decat credeti si se regasesc in majoritatea detergentilor de pe piata, fie ca vorbim despre cei conventionali sufocati de chimicale, fie in detergentii ecologici mai putin accesibili buzunarului. De obicei pe piata pe langa un detergent mai cumparati imaginea, ambalajul, analizele, investia lor in reclama, pret de raft, adaosul intermedialor, etc. Of of! Trebuie sa manance si gura lor...vorba baiatului din parcare care imi spala geamurile :)))

Va incurajez sa incercati sa va pregatiti propriul detergent. Este un mod simplu de a salva bani si mai ales de a oferi familiei o alternativa sanatoasa. Tot procesul este simplu si ieftin. Daca pregatiti o cantitate mai mare, cateva luni nu veti avea nici o bataie de cap.

Pentru hainele bebelusilor ar fi recomandat sa nu folositi nicio aroma. Totusi, daca sunteti invatati cu detergenti parfumati, puteti alege uleiul esential de lavanda. Din punctul meu de vedere nimic nu poate mirosi mai frumos decat pielea unui bebelus, insa nu toti imi impartasesc punctul de vedere.  Alte optiuni de arome naturale care se simt ceva vreme pe haine sunt: menta, eucalipt, lemongrass, citronella, cimbru( nu as fi crezut niciodata cat de bine miroase pe haine cel din urma). Sunt si cateva uleiuri esentiale care probabil ar pata hainele( scortisoara, cuisoarele, vetiverul - personal nu am curaj sa incerc)

In marea de comoditate in care ma scald uneori, mi se pare mai practic, rapid si simplu de pregatit reteta pudra.

Detergent pudra:

250 gr soda de rufe( calcinata - Na2CO3)
250 gr bicarbonat de sodiu (NaHCO3)
cca 250 gr sapun rufe ras cat mai marunt

Optional: 10- 15 ml ulei esential


Se amesteca toate ingredientele intr-un vas pana se omogenizeaza. Se adauga cca 30 gr la o spalare. Pentru haine mai murdare, patate sau apa foarte dura se adauga o cantitate mai mare( intre 60-70 gr). La un program de 40 minute al masinii de spalat si temperatura de 40 grade Celsius a apei, sapunul ras se dizolva intotdeauna. Numai este nevoie sa folositi produse anticalcar pentru masina de spalat.

Atentie:

  • depozitati intr-o caserola cu capac sau borcan inchis ermetic. Soda calcinata si percarbonatul de sodiu au efect higroscopic( atrag umiditatea din aer)
  • in timpul procesului folositi manusi de protectie. 


Acest detergent este eficient, natural si usor de pregatit. Recomandat mai ales pentru bebelusi, spalarea scutecelor refolosibile, persoane cu piele foarte sensibila sau atopica.

Nota bene: acum puteti gasi aceste ingrediente intr-un singur produs si in magazinul Luthelo. Mai ramane doar sa amestecati cu sapun de rufe ras si ulei esential (optional)


Detergent lichid:

3,7 l apa( sau decoct de nuci de sapun)
100 gr sapun rufe
10 ml ulei de samburi de gref( nu ulei esential, ci ulei vegetal)

optional: 10 ml ulei esential

Intr-un vas metalic se pune sapunul ras si apa cat sa il acopera( cca 500-700 ml). Se amesteca la foc mic pana se dizolva complet. Intr-un recipient mai mare se adauga cca 3 litri de apa calda, care se amesteca cu sapunul dizolvat. La sfarsit se adauga bicarbonatul de sodiu. Asigurati-va ca detergentul este omogenizat complet. Nu uitati nici de uleiul de gref. Acesta are rol de conservant natural.

Se adauga la fiecare spalare cate jumatate de ceasca de detergent. Pentru rufe mai murdare, se poate adauga o ceasca intreaga.

Atentie: reteta indica bicarbonat de sodiu, NU soda calcinata.







17 comentarii:

  1. Adriana Constantin14 ianuarie 2014 la 21:42

    Sigur voi incerca sa fac...ma voi simti ca in liceu la orele de chimie petrecute in laborator...hahahaha...multumesc Lore ca ai impartasit cu noi aceste retete

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Adriana, când o să simţi diferenţa de bănuţi în buzunarul tău o să îmi mulţumeşti de două ori. orele de chimie din liceu au fost foarte plicticoase si lipsite de experimente. Mă bucur ca tu ai amintiri frumoase.

      Ștergere
  2. Abia astept sa incerc ambele retete! Multumesc mult!

    RăspundețiȘtergere
  3. Pt detergentul pudra, pot fosi nuci de sapun in loc de sspun de rufe? Si daca da, in ce fel? Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred ca se pot folosi nuci in loc de sapun daca le rasniti pana obtineti o pudra. Puteti face un calcul: daca la o spalare folositi in mod normal 8 jumatati de nuci, de cate nuci am nevoie pentru cantitatea de detergent pregatita. O spalare normala, cu rufe nu foarte murdare necesita cca 30 gr de detergent pudra.

      Din pacate nucile rasnite le puteti folosi la o singura spalare si e imposibil sa le mai refolositi mai apoi fie la alta spalare fie ca si fertilizator natural.

      Daca v-ati hotari sa le adaugati intregi pe langa detergentul pudra, s-ar putea refolosi mai apoi pentru haine mai putin murdare( gen perdele) dar nu ca si fertilizator.

      Sper ca raspunsul a fost de ajutor. Intrebarea Dvs a venit ca o alternativa la sapunul de rufe. Va multumesc!

      Ștergere
  4. Multumesc mult pt raspunsul dvs!
    Ma gandeam sa fol nucile ca tot le am, dar cred ca voi merge 100% pe reteta dvs...voi folosi nucile pt deterg de vase! ;-)

    RăspundețiȘtergere
  5. Nu gasesc ulei de samburi de gref oare pot inlocui cu altceva ? Multumesc pt retata de detergent cautam de mult asa ceva. O zi minunata !
    Simona

    RăspundețiȘtergere
  6. ulei se samburi de gref se gaseste la DM

    RăspundețiȘtergere
  7. Varianta de detergent pudra se poate folosi si pentru spalarea manuala? Am vazut ca ati recomandat purtarea de manusi in timpul procesului de amestecare a ingredientelor. Eu spal exclusiv manual asa ca as vrea sa nu imi dauneze in vreun fel pielii ci, dimpotriva, daca e posibil, sa o ingrijeasca (insemnand chiar adaugarea unui ingredient suplimentar cu acest scop).

    Multumesc!
    Andreea

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna Andreea,

      desi detergentul este ecologic, in acelasi timp este destul de concentrat. Cred ca depinde foarte mult si de sensibilitatea fiecaruia. Personal, am incercat detergentul amestecat cu apa dupa ce inmuiasem ceva pentru prespalare. A fost vorba de un tricou patat. Nu stiu cum ar fi sa spal toate hainele asa.

      Ștergere
  8. Buna ziua
    Nu reusesc sa gasesc acest ulei vegetal din samburi de gref, nici macar la DM. Se poate inlocui si cu altceva? Sau se poate inlocui cumva cu extractul din samburi de gref (ex. Citrosept)?
    Multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna! Da, Citrosept este uleiul de grapefruit potrivit ca si conservant natural. Insa nu luati varianta Citrosept KIDS. Puteti imparti cantitatea din reteta la doi sau chiar la patru. Este important sa incercati inainte si sa va faceti o idee despre cat e de eficient.
      De asemenea ar fi bine sa il pastrati la frigider cat nu il folositi. Toate cele bune!

      Ștergere
  9. Buna,
    Pentru reteta a doua, conteaza temperatura la care se spala rufele?

    RăspundețiȘtergere
  10. Personal nu spal mai jos de 40 grade. Tinand cont ca aceasta este o apa calie, apropiata de temperatura corpului. Nu stiu care este eficienta in apa mai rece. Pe incercate Madi :)

    RăspundețiȘtergere
  11. Buna, unde gasesc sapun de rufe fara subst aiurea in el?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. http://luthelo.ro/ro/detergenti-naturali/20-sapun-natural-rufe-nuca-fermecata.html Chiar aici :)

      Ștergere

Cartea de vizita sa-ti fie bunul simt.
Nu agreez comentariile rautacioase. Acestea vor fi eliminate automat.

Postari similare

Related Posts with Thumbnails