miercuri, 8 iulie 2015

10 Ingrediente de Evitat in Cremele Solare


1. Oxibenzona (Oxybenzone): este un compus organic derivat al benzofenonei (benzofenona-3) si este frecvent intalnita in cremele destinate protectiei solare, fiind un absorbant pentru razele UVB si UVA. Aceasta substanta chimica ajuta alte chimicale din compozitia cremei sa se absoarba mai repede in piele. De indata ce a intrat in piele poate avea efect fotosensibilizant (pielea devine sensibila la lumina). Fotosensibilitatea se poate manifesta prin...citeste mai departe aici

2. Octyl methoxycinnamate  sau octinoxatul este un compus organic regasit in componenta cremelor de protectie solara sau a balsamurilor de buze.

Octinoxatul este unul din cele mai comune ingrediente care se gasesc in cremele de protectie cu chimicale. Se absoarbe repede in piele si ajuta la o mai buna absorbtie a celorlalte ingrediente. Reactiile alergice nu sunt un efect comun al expunerii la octinoxat, insa dereglarile hormonale da...citeste mai departe aici 

3. Retinyl Palmitate (Vitamina A Palmitate): la fel ca si vitamina A pe care o mancam, retinyl palmitate este un antioxidant. Ca ingredient in lotiunile solare, rolul sau este sa imbunatateasca performanta produsului impotriva efectului de imbatranire de la expunerea la razele UV. Totusi, anumite forme de vitamina A care se gasesc in lotiunile solare - de exemplu retinyl palmitate, o combinatie de retinol (vitamina A) si acid palmitic, un ingredient provenit din plante tropicale precum palmierul sau cocosul - pot fi un motiv de ingrijorare. Citeste mai departe aici

4. Homosalate: Acest ingredient care absoarbe razele ultraviolete (UV) ajuta ca protectia solara sa patrunda in piele. Odata ce ingredientul este absorbit, homosalatul se acumuleaza in corp mai repede decat il putem elimina, devine toxic si deregleaza hormonii.

5. Octocrylen: Atunci cand acest compus chimic este expus la lumina UV, absoarbe razele si produce radicali de oxigen care pot distruge celulele si cauza mutatii. Este absorbit usor de piele si se poate acumula in corp in cantitati mari. In plus, poate fi toxic pentru mediul inconjurator.

6. Parabeni (conservanti): Asociati atat cu efecte adverse acute, cat si cronice, parabenii (butyl-, ethyl-, methyl- si propyl-) pot induce reactii alergice si dereglari hormonale si pot afecta, prin toxicitate, dezvoltarea si reproducerea. Unele studii sustin ca  butylparabenul nu este carcinogen in soareci si sobolani, insa exista suspiciuni ca parabenii si alte substante chimice din cosmeticele pentru axila pot contribui la cresterea numarului de cazuri de cancer mamar.

7. Fragrance (aroma sintetica): Bineinteles ca aromele de cocos, pepene sau corcoduse :)) va dau impresia ca mirositi ca o plaja tropicala din paradis. Defapt aroma este una sintetica si nesanatoasa, asa ca haideti inapoi pe plaja autohtona. Aceste arome nu sunt mentionate in lista de ingrediente (mai mult decat Fragrance) si contin substante chimice toxice ca si diethyl phtalate. Fragrance - aroma sintetica - a fost asociata cu alergii, dermatite si probleme respiratorii. Pielea voastra miroase minunat, asta daca v-ati intrebat vreodata cum miroase inainte de a parfuma tot in jurul vostru (corpul, hainele, lenjeria, incaperile, vasele de toaleta...cocktail de arome...sintetice).

8. EDTA - Pe tot mai multe etichete gasesc scris la vedere "paraben free"  Asta este foarte bine. Oamenii se informeaza tot mai mult si pentru ca au ales sa foloseasca produse fara parabeni, tot mai multi producatori renunta la ei. Iata un pas inainte...Si totusi...

Ceea ce nu stiati este ca si chelatorii, precum Tetrasodium EDTA sau disodium EDTA sunt folositi tot pe post de conservanti. Citeste mai departe aici

9. Repelent insecte & Sunscreen - aceasta idee este chiar buna. Un produs 2 in 1. Insa, stiati ca repelente de insecte din comert cu chimicale contin DEET?  Aici sunt niste riscuri care merita sa le luati in considerare. DEET este un insecticid care provoaca iritatii oculare, prurit cutanat, chiar si afectiuni neurologice cand esti expus la o concentratie mare. Atentie si la aromele din uleiuri esentiale. Multe dintre ele au efect fotosensibilizant sau chiar dermocaustic. Va recomand sa alegeti protectie solara fara aroma.

10. Nanoparticule in spray-uri, aerosoli sau pudre solare: chiar si producatori recomanda o atentie sporita la aplicarea spray-urilor sau aerosoliilor pentru protectie solara Daca nanoparticulele de oxid de zinc sau dioxid de zinc sunt cosiderate sigure pe piele nu putem spune acelasi lucru daca ele sunt ingerate / inspirate direct in plamani. Pot provoca afectiuni grave organelor interne.

Mai puteti citi si despre:
  1. Ce ar trebui sa contina un ulei/crema solara
  2. Reteta lotiune solara SPF 30
  3. SPF 100 de doua ori mai bun decat SPF 50?
In magazin puteti cumpara protectie solara naturala si sanatoasa:

Inainte: Protectie solara SPF 30 
Dupa: Solutie dupa plaja Cool OFF



Surse:

1. What Not to Bring on Vacation, Environmental Working Group.
2. Oxybenzone, Environmental Working Group.
3. Fragrances, Environmental Working Group.
4. Don’t Spray Sunscreens on Kids, At Least for Now, Consumer Reports.
5. Guide to Bug Repellents: Repellent Chemicals, Environmental Working Group.
6. Would it be better to use a product that combines insect repellent and sunscreen, or use two separate products? Skin Cancer Foundation.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Cartea de vizita sa-ti fie bunul simt.
Nu agreez comentariile rautacioase. Acestea vor fi eliminate automat.

Postari similare

Related Posts with Thumbnails