luni, 6 iulie 2015

Oxibenzona - Ingrediente toxice in cremele de protectie solara



Oxibenzona (Oxybenzone) este un compus organic derivat al benzofenonei (benzofenona-3) si este frecvent intalnita in cremele destinate protectiei solare, fiind un absorbant pentru razele UVB si UVA. Aceasta substanta chimica ajuta alte chimicale din compozitia cremei sa se absoarba mai repede in piele. De indata ce a intrat in piele poate avea efect fotosensibilizant (pielea devine sensibila la lumina). Fotosensibilitatea se poate manifesta prin inrosirea pielii, inflamatii, mancarime, alergii cutanate.

Oxibenzona mai este folosita pentru a conserva integritatea celorlalte ingrediente chimice expuse la soare.

Cand ne expunem la razele UV, oxibenzona poate provoca o eczema care se manifesta ca si o reactie alergica. Iritatia se poate intinde ulterior pe o suprafata mai mare, decat cea care a aparut imediat dupa expunerea la soare. 

De asemenea expertii banuiesc ca oxibenzona poate determina dezechilibre hormonale in corp.  In conformitate cu Centrul pentru  Controlul si Prevenirea Bolilor - Centers for Disease Control and Prevention (CDC) - 97 % dintre americani au aceasta substanta in corp. Analiza s-a realizat la multa vreme dupa aplicarea pe piele a cremelor care contin oxybenzone in procent mai mic de 4%, printr-un examen de urina. O substanta pe care o putem acumula mai repede, decat corpul nostru poate scapa de ea. Unele tari accepta oxibenzona in compozitile cremelor de pana la 10%. De-a dreptul ingrijorator!!! Suedia a interzis folosirea acestui ingredient in cosmetice. Sa le dea Dumnezeu sanatate!

Ca atare, expertii recomanda parintilor sa evite aplicarea pe pielea copiilor a oricarui produs pentru protectie solara  care contine oxibenzona. Aceasta se bazeaza pe teoria ca cei mici nu au dezvoltat enzimele necesare pentru a distruge derivatii oxybenzinei in organism.

Va recomand sa folositi creme de protectie solara realizate doar din ingrediente naturale cu oxid de zinc, fara arome sau uleiuri esentiale. In functie de procentul de oxid de zinc (ZnO) se poate calcula in mod corect factorul de protectie solara. 

Mai puteti citi pe blog:

  1. Copilul si soarele
  2. Ce ar trebui sa contina un ulei/crema solara
  3. Reteta lotiune solara SPF 30
  4. SPF 100 de doua ori mai bun decat SPF 50?
Si in magazin puteti gasi protectie solara naturala si sanatoasa:

Inainte: Protectie solara SPF 30
Dupa: Solutie dupa plaja Cool OFF

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Cartea de vizita sa-ti fie bunul simt.
Nu agreez comentariile rautacioase. Acestea vor fi eliminate automat.

Postari similare

Related Posts with Thumbnails